
Jezme různobarevně
Syté a výrazné zabarvení ovoce a zeleniny často způsobují právě živiny rostlinného původu. Při pohledu na ovoce a zeleninu plné jasných barev máme možnost pozorovat dar zdraví z přírody. Každá barva podporuje kondici způsobem sobě vlastním. Při konzumaci bychom se měli zaměřit na každou z pěti barev. Dopřejme svému organismu fytonutrienty pro zdraví a jezme každý den tu správnou barevnou kombinaci
Jíte dost ovoce a zeleniny pro své zdraví?
Je známo, že mnoho z nás nepřijímá každý den potřebné živiny. Důvody bývají nedostatek času, peněz nebo sezónní výpadky v dostupnosti. Institut zdraví Nutrilite se podílí na výzkumu tohoto problému a nechal vypracovat studii pod názvem Globální zpráva o fytonutrientech.*
Studie došla zajímavého závěru, že doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně konzumace 400 g ovoce a zeleniny denně nesplňují v celosvětovém měřítku tři ze čtyř dospělých.** Právě zde vzniká nesoulad mezi tím, co jíme, a tím, co náš organismus potřebuje.
Při snaze respektovat doporučení WHO by většina dospělých musela svou spotřebu ovoce a zeleniny dokonce zdvojnásobit. Je zřejmé, že tyto stravovací návyky neprospívají našemu zdraví. Často tak dochází k již známým chronickým problémům jako je např. obezita, kardiovaskulární onemocnění a osteoporóza.
Kde získat cenné fytonutrienty?
Živiny rostlinného původu:
- ořechy
- čaje
- obiloviny
- luštěniny
- ovoce a zelenina.
Takto pestrá strava je důležitá pro organismus, aktivní život a zdravé stárnutí. Fytonutrienty jsou prospěšné organické sloučeniny. Rostliny je využívají pro utváření obranyschopnosti, přípravě proti poškození a k zajištění vyváženého růstu. V rámci výzkumu fytonutrientů jsou každý den hlášeny nové objevy. Odborníci z Institutu zdraví Nutrilite průběžně prohlubují znalosti, jak překonat nedostatky ve stravování.
* Globální zpráva o fytonutrientech: Globální přehled spotřeby a dostupnosti ovoce a zeleniny včetně dopadů na příjem fytonutrientů.
** Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO)/Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO): Stravování, výživa a prevence chronických onemocnění; zpráva na základě společné odborné konzultace FAO a WHO, Ženeva, Světová zdravotnická organizace, 2003 (Technická zpráva č. 916).