+420 530 331 757    info@e-dusik.cz

Proč jsou doplňky stravy tak důležité?

Proč jsou doplňky stravy tak důležité?
Zamýšlíte se nad pojmem Fytonutrint? Pojďme si objasnit co si pod tímto pojmem představit. Původ hledejme ve Středomoří. Řecké slovo „fyto“ znamená: rostlina, rostlinný. Pojem „nutrienty“ pak používáme pro látky potřebné k životu, živiny. Fytonutrienty jsou živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině. Rostliny vytvářejí fytonutrienty na podporu svého růstu a na ochranu proti poškození a onemocnění buněk.

Jezme různobarevně

Syté a výrazné zabarvení ovoce a zeleniny často způsobují právě živiny rostlinného původu. Při pohledu na ovoce a zeleninu plné jasných barev máme možnost pozorovat dar zdraví z přírody. Každá barva podporuje kondici způsobem sobě vlastním. Při konzumaci bychom se měli zaměřit na každou z pěti barev. Dopřejme svému organismu fytonutrienty pro zdraví a jezme každý den tu správnou barevnou kombinaci


Jíte dost ovoce a zeleniny pro své zdraví?

Je známo, že mnoho z nás nepřijímá každý den potřebné živiny. Důvody bývají nedostatek času, peněz nebo sezónní výpadky v dostupnosti. Institut zdraví Nutrilite se podílí na výzkumu tohoto problému a nechal vypracovat studii pod názvem Globální zpráva o fytonutrientech.*


Studie došla zajímavého závěru, že doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně konzumace 400 g ovoce a zeleniny denně nesplňují v celosvětovém měřítku tři ze čtyř dospělých.** Právě zde vzniká nesoulad mezi tím, co jíme, a tím, co náš organismus potřebuje.

 

Při snaze respektovat doporučení WHO by většina dospělých musela svou spotřebu ovoce a zeleniny dokonce zdvojnásobit. Je zřejmé, že tyto stravovací návyky neprospívají našemu zdraví. Často tak dochází k již známým chronickým problémům jako je např. obezita, kardiovaskulární onemocnění a osteoporóza.

Kde získat cenné fytonutrienty?

Živiny rostlinného původu:

  • ořechy
  • čaje
  • obiloviny
  • luštěniny
  • ovoce a zelenina.


Takto pestrá strava je důležitá pro organismus, aktivní život a zdravé stárnutí. Fytonutrienty jsou prospěšné organické sloučeniny. Rostliny je využívají pro utváření obranyschopnosti, přípravě proti poškození a k zajištění vyváženého růstu. V rámci výzkumu fytonutrientů jsou každý den hlášeny nové objevy. Odborníci z Institutu zdraví Nutrilite průběžně prohlubují znalosti, jak překonat nedostatky ve stravování.


* Globální zpráva o fytonutrientech: Globální přehled spotřeby a dostupnosti ovoce a zeleniny včetně dopadů na příjem fytonutrientů.
** Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO)/Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO): Stravování, výživa a prevence chronických onemocnění; zpráva na základě společné odborné konzultace FAO a WHO, Ženeva, Světová zdravotnická organizace, 2003 (Technická zpráva č. 916).